Udržitelný šatník

BLOG

Udržitelný šatník

Udržitelná móda je v poslední době velmi  skloňovaným tématem a díky tomu, že naše produkty se opírají o poctivé řemeslo, ani nám tak není téma udržitelnosti cizí. 

Míváte při pohledu do skříně pocit, že je plná věcí, ale vy stejně nemáte co na sebe? Pokusíme se vám přiblížit pár tipu na to, jak vytvořit sbírku kvalitních, nadčasových a dobře padnoucích kousků.

Jdeme na to.

1- zajímejte se o materiály

Zkuste volit, či preferovat kousky, které jsou ušité z organických přírodních materiálů. Od věci není ani kouknout na certifikace. Orientujete se? Znáte třeba GOTS? Organické materiály jsou nejen prodyšné, příjemné na nošení a také trvanlivé ale také se po vyhození poměrně rychle zcela rozloží. I syntetické materiály mají své místo, pokud sportujete a potřebujete funkční  kousky (odolné proti větru a vodě) dbejte na kvalitu a ne kvantitu. Za kvalitu připlatíte, ale myslete také  na to, že umělé materiály se v přírodě budou rozkládat až stovky let, proto bude prima, se jimi nezahlcovat.

2- kdo vyrobil vaše oblečení

Běžní výrobci módy, zejména velké řetězce, ne vždy dbají na to, kdo pro ně pracuje a za jakých podmínek. Zkuste se proto zaměřit na takové značky, které se k zemědělcům, švadlenám a dalším lidem podílejícím se na výrobě oblečení chovají férově a spolupracují s nimi nejlépe napřímo. Lokální, ruční výroba začíná být nadužívané zaklínadlo, ale při nejmenším zkuste kousky kombinovat tak, aby se ve vašem šatníku našlo zastoupení z obojího. 

 

Nl udržitelný šatník

3- vybírejte nadčasové kousky a vyhněte se impulzivním nákupům

Díky přehlcenosti v rychlých řetězcích už tolik oblečení neopravujeme, nevyměňujeme poškozené části. Zkuste některým kouskům dát druhou šanci na to, dělat radost a posloužit. Zkuste swapy, nebo mrknout do skříně rodičům, najdete tam nadčasové, univerzální kousky, které kolikrát slouží desítky let. Určitě všichni známe ten vlněný svetr, který se dědí v rámci rodiny po generace. V tomto se pojďme inspirovat dobou dávno minulou. Počkejte si na ten správný kousek, informujte se o materiálu, prohlédněte střih. Ne vše, co zrovna frčí, je ve slevě, nebo v reklamě, nutně potřebujeme.