Rozhovor s háčkařkou Světlanou

Přinášíme vám rozhovor s naší včelkou Světlankou, která je s Doke úplně od začátku. Jak se jí práce líbí, kde nejraději háčkuje a spoustu dalšího. Pojďte s námi nahlédnout pod pokličku.

Krásný den, pojďte nám pro začátek povědět, jak se jmenujete a jak dlouho jste vlastně s Doke.

S: Jmenuji se Světlana Kotesová a jsem u Doke už tak dlouho, že se ani nepamatuji, kolik je to let. Od samého začátku, takže tak 11 let.

Jak jste se Světli k háčkování vy sama dostala? 

S: Plést mě naučila naše milá, stará sousedka, když mi bylo 10 let. Měla se mnou tehdy úžasnou trpělivost. Díky tomu jsem pak mohla svým dcerám uplést svetříky a čepičky, když byly malé. K háčkování jsem se dostala až ve středním věku, když jsem obdivovala výrobky své sestřenice. Sama jsem začala zkoušet první věci, ale samotné mi to šlo z počátku těžko a cítila jsem potřebu podpory. Té se mi nakonec dostalo od kamarádky Jany, která mě mnohému naučila. Teď mám už dost zkušeností a radost, že mohu poradit já.

rozhovor se Světlou  (1200 x 800 px)

Co vás Světli na práci pro Doke baví a naplňuje? 

S: Nejvíc mě baví, že je práce různorodá. Háčkuji různé výrobky -čepice, čelenky, šály, rukavice. Zkrátka komplet nabídku háčkovaných produktů, co se nabízí na našich Doke stránkách. A tak i přesto, že již háčkuji pro Doke přes 11 let, mě práce stále naplňuje. To v dnešní době vnímám jako velikou výhodu a radost. Navíc mohu být flexibilní a časově si ji rozvrhnout tak, jak potřebuji.  I když se to možná nezdá, je to náročné  a to hlavně na záda, krční páteř a oči. Háčkování tak musím prokládat jinou činností.

Jak dlouho vám zabere uháčkovat jeden produkt? Dá se to odhadnout? 

S: To opravdu záleží na tom, co háčkuji. Více času potřebuji rozhodně na šálu, nebo rukavice. Nejrychleji zvládnu čelenku.

Kde nejraději háčkujete? Máte oblíbené místo, na kterém to jde samo? 

S: Nejraději se k práci posadím doma v obýváku. Mám tam prima pracovní koutek a oblíbené křeslo. Tam se mohu nerušeně ponořit do háčkování a na pár hodin zapomenout na okolí.

Když máte tolik let zkušeností, láká vás předávat řemeslo dál? Učíte háčkovat i vaše okolí, nebo rodinu?

S: Určitě ano! Naučila jsem už dceru Ivku a Simču a taky kamarádky. Přes 3 roky jsem také vedla kroužek maminek ve škole, kde jsme se jednou za měsíc setkávaly a háčkovaly. Třikrát jsem byla i ve školní družině, kde jsem učila děti základy háčkování, a ony si pak samy dokázaly uháčkovat čelenku. To bylo moc fajn. Naposledy jsem se věnovala své třináctileté neteři Vandě, jejíž kreativitu jsem podpořila i parádním vánočním dárkem - sadou na háčkování.

Světli, háčkujete taky pro blízké, nebo už by to bylo moc?

S: Je to ode mě očekávané:) Takže ano, i pro blízké.  Před dvěma měsíci jsem například háčkovala pro neteř Helenku. Muchlovací chobotničku s dekou.

Světli, moc děkujeme za vaše odpovědi. Je na závěr něco, co byste chtěla vzkázat zákazníkům Doke?

S: Snad jen to, že mám moc dobrý pocit z odvedené práce a každá pozitivní zpětná vazba mi dělá radost a moc pro mě znamená. Děkuji :)

 

Pro Doke externistka Illy a háčkařka Světlanka