Láska k chladu

Žijeme na horách a zima je naší oblíbenou sezónou, čili nemůžeme přeskočit a nezmínit otužování.

 36

Kromě toho, že otužování zažívá obrovský boom, se nás taky trochu týká. A proč? No protože čepice v ledovém jezeře, přece. Ale teď vážně.

Než se do práce s chladem pustíte, pečlivě si nastudujte, zda je pro vás a váš zdravotní stav tato technika vůbec vhodná, případně se obraťte na specialistu oboru, například instruktora metody Wima Hofa. Tato metoda kombinuje chlad a práci s dechem, který je právě při otužování tolik důležitý.

 

Jak říká Wim, chlad přináší klid, a právě klid a zdraví v těchto dobách hledá čím dál více lidí. Poznáváte se? Pak čtěte dál.

Pro začátek je dobré si uvědomit, že otužování není dobré uspěchat. Nejdůležitější je, začít pozvolna a otužovat se pravidelně. Již 30 sekund dokáže tělo vybudit.

Bohatě postačí, když si zpočátku budete omývat obličej, ruce či nohy ve vlažné až mírně studené vodě. Otužování by pro vás totiž mělo být příjemné a snesitelné, není vhodné se nutit do extrému. Pokud tedy nemáte u domu zamrzlé jezero, rozhodně nezoufejte. Nahraďte jej každodenní ranní sprchou, nebo jen uberte jednu vrstvu oblečení. Nejlepší radou od zkušených otužilců je, dobře naslouchat svému tělu a dělat jen to, co vám vaše tělo dovolí. Otužujte se pravidelně, 2-3x týdně a výsledky se brzy dostaví.

Aktivujete imunitní systém, zvýšíte cirkulaci krevního oběhu, zrychlíte metabolismus a podpoříte své fyzické i psychické zdraví. Při otužování tělo vyplavuje hormony štěstí, které vám rozhodně zlepší náladu.

Věděli jste, že hlavu bychom nikdy neměli namáčet? A tušíte proč? Náš mozek řídí celkovou termoregulaci těla, proto ho musíme před chladem chránit a udržet hlavu v co největším teple. K tomu vám skvěle dopomohou buď neoprenové, nebo ještě lépe, naše čepice:)

 

Pokud s otužováním začnete, dejte nám určitě vědět, jak vám to jde.